Руски управляващи предлагат транспортирането на водород през тръбопроводите на „Газпром“

Енергетика / Свят
3E news
549
article picture alt description

Министерство на икономическото развитие на Русия е предложило да бъде даден пряк достъп до газотранспортната система на „Газпром“ на независимите производители на водород, за да намали стойността за транспортирането ме, съобщава вестник „Комерсант“, позовавайки се на проекта за пътна карта за увеличаване на експортния потенциал на водородната енергетика на Русия.

Според документа, на който се позовава изданието, Министерство на икономическото развитие предлага до декември 2022 година да бъдат направени изменения в законодателството така, че да се разреши изграждане на водородни проекти в непосредствена близост до магистралните газопроводи, включително при необходимост и охраняема зона.

Именно транспортирането е една от най-трудните и скъпоструващи елементи от водородните проекти: цената им може няколко пъти да надхвърли стойността на производството на газ, отбелязва изданието. Смесването на водорода в общия поток от природен газ може да намали разходите за производителите, това ще излезе по-евтино от строителството на отделни тръбопроводи.

В интерес на истината, как ще се осигуряват доставките за купувачите на водород, смесени с природен газ в документа не се пояснява. Теоретично, водородът може да се извлича от смесения поток на газоразпределителните станции. Възможно е да не се очаква извличане – добавянето на водород ще намали въглеродния отпечатък от изгарянето на метан и отделните потребители ще плащат за това в замяна на получаване на сертификат, че не отделят СО2, пише изданието.

Русия едва сега започва разработването на концепция за развитието на водородна промишленост, но вече планира да заеме съществен дял на пазара. Заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин на 12 април каза, че през 2050 г. страната може да експортира 7,9-33,4 млн. тона водород. Основни играчи в бъдеще се смята, че ще бъдат „Газпром“, „Росатом“ и „Новатек“.

От Министерство на енергетиката казват, че инициативата на Министерство на икономическото развитие „засега се проучва“. Ако става въпрос за доставка на водород в газопроводите и последващо транспортиране на метан водородна смес, то на първо място трябва да се реши въпроса за целесъобразността на такова транспортиране на водорода (тъй като е много по-скъп от природния газ), последващото извличане на водорода от сместа (т.е. икономическата целесъобразност) и безопасността при експлоатацията на газотранспортната система, предвид транспортирането на метан водородна смес, отбелязват от енергийното министерство. От „Газпром“ не отговориха на въпросите на изданието, допълват от „Комерсант“.

Още по темата: Русия планира да заеме 20 процента от световния пазар на водород през 2030 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща