Руски експерт прогнозира цена на газа от 1200 долара

Енергетика / Свят
3E news
447
article picture alt description

Директорът на Фонда за енергийно развитие е експерт по енергетиката Сергей Пикин коментира за руското издание Лента.ру, че цената на газа на европейските пазари може да достигне до 1200 долара (за 1000 куб м б.р.). Пред изданието то обяснява резкия скок на цената на горивото предвид разминаванията и разликите на двата пазара – европейския и азиатския. 

Скоростта на ръста на борсовите цени на газа в Европа е реакцията на управляващите говори за това, че регионът в началото на есента навлезе в пълноценна газова криза. От есента цените скочиха четири пъти, доближавайки се плътно към критичното ниво от 1000 долара за 1000 куб м.

За месец горивото поскъпна повече от един път и половина, а динамиката през последните дни говори за паника. Още през миналата седмица цената стигна до нивото от 700 долара, а в сряда, 15 септември скочи над 950 долара за 1000 куб м.

Пикин коментира и каква е причината за бурята на европейският газов пазар през последните няколко месеца. 

„Има два пазара – азиатски и европейски. Газа, постъпващ по газопроводите – това е константа. Неговият обем е неизменим, тоест „Газпром“ няма да доставя повече газ. Всички изменения в обемите на газа, които са в Европа и Азия се образуват от втечнения газ. Той се произвежда в света от определен брой държави, включително Катар, Русия, САЩ, Австралия и т.н. Така че, за да може газа да стигне до някой от пазарите, азиатски или европейски е необходима висока цена. Доскоро, когато цените бяха сравнително ниски в Европа почти целия газ отиваше в Европа. Европа се задоволяваше с трохи. Какво трябваше да се направи, за да тръгне газа към тях ? Да се увеличи цената. 

„Диапазонът от 900 – 1000  – това е диапазонът на обръщането на търговията в посока към Европа.“, смята експертът по енергетика. 

Според него, пределната цена на газа ще настъпи в диапазона от 1200 долара (за 1000 куб м б.р.). Според прогнозата на Пикин, такава цена за горивата може да се очаква в началото на октомври. 

„Тогава ще дойдат нови обеми втечнен газ в Европа и според нашите прогнози и заработи новата тръба от „Северен поток“, съответно константата ще се промени.  Това чакат европейците, тогава цената ще започне да намалява или поне ще спре да расте“, смята експертът. Според него със сигурност може да се каже, че цената няма да достигне такива нива. „Условно, ако зимата е толкова студена, колкото миналата година и възникне силна конкуренция за газ, то може и да се обнови историческия рекорд. Дали ще стигне до 1200 долара (за хил. куб м б.р.) – не знам, но ако питате за пределната цена, аз ви я съобщих. От 1000 долара всъщност това вече е достатъчно сериозна психологическа цифра“, отбелязва Пикин. 

Той коментира също така, че за „Газпром“ това очевидно ще се обърне в повишаване на приходите, а за Русия – повишаване на сумите от експорт и от мита. Както подчертава Пикин, това не означава, че „Газпром“ трябва да забави пуска на „Северен поток 2“. 

„Настоящото ниво от 950 – това е цена в Нидерландия на техния газов хъб. При „Газпром“ няма цени от 950. В Нидерландия се доставя нещо, но основните доставки отиват в Германия. И там цената не е 900 долара. Защо цената е толкова висока в Нидерландия ? Защото зависят от втечнения газ. А втечненият газ отива за Азия и, за да го върнат трябва да вдигнат цената в Европа. Това е всичко“, обяснява енергийният експерт и допълва, че „Газпром“ трябва да пусне „Северен поток (2)“  - колкото по-бързо, толкова по-добре. 

Дали прогнозата на руския експерт ще се случи е въпрос на проверка във времето, но гледната точка е интересна, разбира се, извън лобистките намеци. Още повече, че предлага и нов ъгъл по отношение на доставките на втечнен газ за Европа.  В допълнение, докато експертите прогнозират ръст цената, на TTF газа стартира на 16 септември с понижение от над 11,4 % – до 62.60 евро за MWh. Въпреки този спад стойността на синьото гориво в Европа продължава да остава висока.

Междувременно председателя на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от руските агенции заяви на 15 септември, че газопроводът „Северен поток 2“ няма да бъде пуснат на 1 октомври. Разбира се, това е очаквано, предвид сертифицирането, през което трябва да премине газопровода през германските институции. На този етап, както стана ясно по-рано може да се разчита за пуск на газопровода не по-рано от последното десетдневие на месец януари 2022 година. 

Още по темата: Цената на газа в Европа завърши търговията при цена от 65.25 евро за MWh или до около 800 долара за 1000 куб м

Цената на газа в Европа се върна надолу след опита да пробие 970 долара за 1000 куб м. Пазарът остава динамичен
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща