Руската „Роснефт“ е увеличила добива на петрол с 2,1 % и е намалила с 1,7 % добива на газ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
567
article picture alt description

Руската компания „Роснефт“ е увеличила добива на петрол с 2,1 % през 2018 г. - до 230 млн. тона и е намалила добива на природен газ с 1,7 % до 67 млрд. куб м, съобщава Интерфакс, позовавайки се на съобщение на компанията.


Среднодневният добив на въглеводороди от „Роснефт“ през 2018 г. е нараснал с 1,3 % - до 5,8 млн. барела нефтен еквивалент.
Компанията е увеличила преработката на петрол с 2% - до 115 млн. тона.


Сред ключовите фактори за увеличението на добива през миналата година компанията отбелязва постигането на рекордни обеми на производството при най-големия актив - НК - "РН-Юганскнефтегаз", стартирането на нови находища и „гъвкаво маневриране при разработката на действащите находища в условията на изпълнението от компанията на споразумението за ограничаване на добива в рамките на ОПЕК+“.


През 2018 г. на сушата на Русия е завършено изпитанието по 142 проучвателни кладенеца с успешност от 84 %, открити са 230 нови залежи и 23 нови находища със запаси по съответната класификация (АВ1С1+В2С2) в обем от 250 млн. тона нефтен еквивалент. Ръстът на запаси от категорията  АВ1С1 е изчислен на  454 млн. тона нефтен еквивалент.


Компанията продължава да диверсифицира каналите за доставки на петрол.

Както отбелязват други агенции, компанията „Роснефт“ през миналата година е постигнала съществен напредък на газовия пазар, но не в Русия. В частност става въпрос за успешното й участие при разработката на газовото находище Zohr на шелфа на Египет. Добивът от находището през миналата година е достигнал до 12,2 млрд. куб м. Предстои през тази година компанията да реши проблема с транспортирането на газа до европейския пазар, който се смята и за най-доходният. Zohr е най-голямото находище в Средиземно море с общи геоложки запаси от 850 млрд. куб м  и бе открито от италианската Eni през август 2015 г. Италианската компания привлече за разработката на находището както руската компания, така и други чуждестранни компании. Eni в момента държи дял от 50 %  и е оператор на проекта. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща