Русия планира да заеме 20 процента от световния пазар на водород през 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
612
article picture alt description

Русия има за цел да заеме 20 % от световния пазар на водород през 2030 г., а  през 2050 г. да експортира до 33,4 млн. тона водород. Това е съобщил заместник-председателя на Министерство на енергетиката на Русия Павел Сорокин.

Това е пазар, на който Русия има голям потенциал, нашата задача е да заемем 20 % от световния пазар за търговия с водород през 2030 година. Засега е още доста трудно да оценим тези цифри, тоест ние смятаме, че това може да е от 1 милион до 2 милиона тона при нисък сценарий, до 7 милиона тона през 2035 година при по-активно, бурно развитие“, е казал той по време на заключително заседание на борда към Министерство на енергетиката на Русия.

Той е напомнил, че вече е утвърдена пътна карта за развитието на водородната енергетика, а сега се подготвя концепция за развитието на водородната промишленост на Русия, след което ще бъде приета съответна стратегия. Според пътната карта, концепцията за развитие трябва да се появи през първото тримесечие на 2021 година.

Както се посочва в презентацията на заместниците на руското енергийно министерство, през 2050 година целта е за експорт от 7,9 до 33,4 милиона тона водород.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща