Русия иска да намали влиянието на газовата директива на ЕС върху „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
531
article picture alt description

Министерство на енергетиката на Русия продължава преговорите с Европейската комисия по елиминиране на негативното влияние от поправките в газовата директива на ЕС върху проектът „Северен поток 2“ , се казва в материали на институцията, цитирани от руски агенции.

„За осигуряване на доставките на газ до европейските потребители през 2020 година при условията на засилени санкции от страна на САЩ, „Газпром“ извършва дейности по завършване на строителството на газопровода „Северен поток 2“, съобщава енергийното министерство. „За оказване на съдействие по осъществяването на проекта Министерство на енергетиката на Русия продължи взаимодействието си с упълномощените органи на Европейската комисия в редица страни от Европейския съюз, включително и търсенето на решения за сваляне на ограниченията по отношение на използването от компанията само на 50 % от мощностите на газопровода Opal , а също така обсъждане на общи действия по елиминирането на негативните последствия върху дадения проект от приетите поправки в „газовата директива“ на Европейския съюз“, добавят от ведомството.

През месец май 2020 година Федералната мрежова агенция на Германия отказа на Nord Stream освобождаване на „Северен поток 2“ от изискванията в обновената газова директива на ЕС. Според решението на регулатора, газопроводът не е успял да бъде достроен до 23 май 2019 година и така той попада под влезлите в сила поправки, касаещи нормите на третия енергиен пакет на Европейския съюз.

Директивата изисква влизащият на територията на ЕС газопровод или да е запълнен частично от алтернативен доставчик, или част от него, преминаваща през територията на Евросъюза да е собственост на трета компания. Nord Stream 2 е подал иск в съда в Дюселдорф срещу това решение.

„Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от газопровода с обща мощност от 55 млрд. куб  газ годишно от крайбрежието на Балтийско море до Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща