Русия и Украйна подписаха протокол по договора за транзит на газ

Същинският договор за срок от пет години се очаква да бъде подписан до Нова година. Нови преговори не са планирани

Енергетика / Свят
3E news
432
article picture alt description

Русия и Украйна подписаха протокол за договореностите за продължаване на транзита на газ през територията на страната и уреждане на взаимните искания. Това съобщи късно вечерта в петък „Газпром“. Руската и украинската страна подписаха протокол за договореностите за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна и уреждане на взаимните претенции“, става ясно от съобщението.

Подписаният между Русия и Украйна протокол за транзита на газ през украинска територия е балансиран документ, който е полезен за всички страни, коментира от своя страна представителят на ЕК Марош Шефчович.

Става въпрос за постигане на  принципните позиции на двете страни за транзита през украинска територия и уреждането на взаимните претенции между страните.

„Днес победители са всички страни. Поздравявам ви за това балансирано споразумение, което е крайно важно за осигуряване на безпроблемния транзит през Украйна на руския газ за Европа“, се казва в изявлението на Шефчович. „Поздравявам огромните усилия на двете страни Русия и Украйна за постигане на общата позиция и искам да призная в частност личното участие на министрите Новак и Оржел. Високо оценявам подкрепата на канцлера Ангела Меркел и министъра на енергетиката (на Германия) Петер Алтмайер“, допълва той.

По думите на Шефчович сега вече има „политическа основа с ключови споразумения, които са необходими, за да се продължи пътя за дългосрочен договор за транзита на газ между компаниите“. „Русия запазва статута си на надежден доставчик за европейските пазари и Украйна запазва ролята си като стратегическа страна, осъществяваща транзит“, заявява още Шефчович.

Преговорите между страните, както отбелязват наблюдателите са продължили повече от шест часа.

Очаква се договорът за транзита на газ, който двете страни трябва да подпишат до Нова година да е за срок от пет години. Засега още не е много ясно за какви количества става въпрос. По думите на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак Русия и Украйна са урегулирали и взаимните претенции за газа и повече съдебни искове и спорове няма да има. По думите му преговорите са завършили с взаимно изгодни решения и за Русия, и за Украйна, и за ЕС. По предварителна информация като част от пакетното решение е предвидено Русия да плати на „Нафтогаз Украйна“ 3 млрд. долара от дълго по решението на Стокхолмския арбитраж.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща