Русия и Китай подписаха споразумение за изграждане на нови атомни енергоблокове по руска технология

Енергетика / Свят
Галина Александрова
595
article picture alt description

На 5 юни в Москва, в присъствието на държавните ръководители на Русия и Китай, бе подписан договор за изграждането на Трети и Четвърти енергоблокове на китайската АЕЦ „Сюйдапу”, проектирани по руска технология с реактори ВВЕР-1200. Официалната церемония се състоя по време на държавното посещение на президента на Китай Си Дзинпин в Русия. Документите бяха подписани от представители на инженерното подразделение на „Росатом“ - АСЕ, и на Китайската национална ядрена корпорация CNNC.

„Днес придвижихме проекта за изграждане на новите атомни енергобокове по руска технология на нова площадка към етапа на практическа реализация. Като включим и подписания по-рано договор за АЕЦ „Тянван“, до 2028 г. ще изградим заедно с нашите китайски партньори четири нови енергоблока от поколение „3 плюс“, отбеляза Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация „Росатом“.

Договорът за изграждане на Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ с реактори по руска технология ВВЕР-1200 бе подписан през март тази година. По план Седми енергоблок на централата трябва да заработи през 2026 г., а Осми - през 2027 година.

Пускането в експлоатация на Трети енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу” е насрочено за 2027 г., а на Четвърти - за 2028 година.

Подготовката на договорите бе в съответствие със стратегическия пакет от споразумения, определящ ключовите области за развитие на сътрудничеството между Русия и Китай в ядрената енергетика през следващите десетилетия. Той бе подписан на 8 юни 2018 г. по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Китай.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща