Русия е увеличила добива на петрол до 11,32 млн. барела на ден през август

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
214
article picture alt description

Русия през първата половина на август уверено е увеличавала добива на петрол след спадът през последните три месеца, заради заразяването на петролопровода „Дружба“, съобщава „Интерфакс“, позовавайки се на източник, запознат с данните от статистиката в сектора.


Според данните, средно дневният добив на петрол през първата половина на август е бил 1,545 млн. това на ден, или 11,32 млн. барела на ден (при преизчисляване с коефициента 7,33), докато в рамките на сделката на ОПЕК+ тя трябва да се запазва на ниво от 11,17 млн.барела на ден. Според условията на ОПЕК+ производството на нефт трябва да бъде понижено с 228 хил.барела на ден, спрямо октомври 2018 г., а през август ограничението е било едва с 80 хил. барела на ден. Това означава, че Русия е изпълнила задълженията си пред ОПЕК+ само с 35 %.

Резкият ръст на добива е започнал , след като Русия през май-юли е намалила производството на петрола, заради заразяването на нефтопровода „Дружба“. Така от месец май средно дневният добив е скочил до 11,11 млн. барела на ден, а сделката в рамките на ОПЕК+ е била преизпълнена с 28 %. През юни добивът е спаднал до 11,09 млн.барела на ден, а сделката е била преизпълнена с 36 %. През юли производството на петрол се е стабилизирало на нивото от 11,14 млн. барела на ден, а преизпълнението по сделката е било 13 %.

Нарастването на добива се е дължало основно на „Роснефт“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща