Русия, Украйна и ЕК проведоха среща за подготовката на преговорите за газа на 28 октомври

Енергетика / Свят
3E news
711
article picture alt description


Русия, Украйна и ЕК проведоха в Брюксел среща по подготовката  на консултациите за транзита на газ, които трябва да се състоят на 28 октомври. Срещата бе конструктивна, се казва в съобщение на министерство на енергетиката на Русия.

„Заместник-министъра на енергетиката на Руската Федерация Анатолий Яновски проведе среща със старши длъжностните лица по тристранните консултации във формат Руска Федерация – Европейски съюз – Украйна. Всички участници в срещата отбелязаха конструктивността и обективността  при подготовката на тристранните консултации в Брюксел, планирани за 28 октомври 2019 година“, се казва в съобщението.

Както е известно тристранните консултации ще се съсредоточат върху възможността за транзита на природен газ през Украйна след 2019 година. Предишният етап от преговорите се състоя на 19 септември в Брюксел и бе отчетен от енергийните министри и на Украйна, и на Русия като конструктивен. Министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел смята обаче, че остава рискът да не бъде подписано ново споразумение. Според пресслужбата на „Нафтогаз Украйна“, представители на Русия, Украйна и ЕК по време на технически консултации са обсъдили въвеждането  на новото европейско законодателство от страна на Киев, а също така и сътрудничеството между операторите на газотранспортните системи на Украйна и Русия.

Парламентът на Украйна прие в средата на октомври на първо четене законопроект, който трябва да осигури условията за завършване до края на настоящата година на процедурите по създаване на независим оператор на газотранспортната система чрез отделяне от структурата на НАК „Нафтогаз Украйна“. Моделът отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и осигурява възможността за подписване на нов транзитен договор в съответствие с европейското законодателство.

В същото време експертите припомнят, че процесът ще отнеме по-дълъг период от време, тъй като този оператор трябва да бъде сертифициран и лицензиран.

Дори и да постигнат разбирателство по тези въпроси, руската и украинската страна едва ли ще стигнат до съгласие, тъй като все още няма напредък по арбитражните спорове между двете страни, коментират наблюдателите на процеса.

Само преди два дни министъра на енергетиката на Русия Александър Новак за пореден път  коментира, че Русия смята уреждането на споровете между „Газпром“ и „Нафтогаз“ в съда като основа на газовото партньорство и очаква от Украйна предложение за мир.  „Очакваме от Украйна проучване на този въпрос и оценка на нашето предложение, тъй като смятаме, че то действително е основа за нормални взаимоотношения в бъдеще, от 1 януари 2020 година. Така че да продължим да си взаимодействаме, да работим в съответствие с това законодателство, което ще бъде прието в Украйна. Затова е важно да се уредят всички спорни въпроси, иначе ще е доста сложно и трудно да си сътрудничим“, смята Новак.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща