Румънският доставчик на офшорни петролни услуги GSP получи големи договори в Черно море

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
212
article picture alt description

GSP Offshore, компания, която е част от румънската група за петролни услуги GSP, контролирана от местния инвеститор Габриел Команеску, е подписала две основни сделки за предоставяне на услуги на Лукоил и OMV Petrom в офшора на Черно море, съобщи Profit.ro .

 

Периметърът, изследван от Лукойл, е в дълбоководната зона, изискваща нови мощности от GSP Offshore. GSP подписа договор за интегрирани сондажни услуги с Lukoil Overseas Atash BV, за да проучи периметъра на Trident, в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море.

 

Периметърът Tridentе собственост на Lukoil (87.8%) и румънската държавен компания добиваща газ Romgaz (12.2%). Газови запаси в Trident се оценяват на над 30 милиарда кубически метра и могат да бъдат второто по големина находище на газ в изключителната икономическа зона на Румъния. Отделно GSP Offshore подписа с румънската петролна и газова група OMV Petrom рамков договор за предоставяне на интегрирани офшорни услуги на инсталации и оборудване за малкия периметър Istria.

 

Осем-годишният договор, възложен след процедура за възлагане на обществена поръчка, е оценен на над 1 млрд. RON (210 милиона евро).

 

Като генерален изпълнител, GSP Offshore ще отговаря за интегрирането на редица услуги, включително на брегови и офшорни операции и поддръжка, както и пристанищни операции, корабоплаване, авиация и други услуги за поддръжка. Ще бъдат пробити два сондажа на дълбочина над 2000 метра под морското дъно, във води с дълбочина около 50 метра. Сондажите имат за цел да допълнят добива от находището Източна Лебада/ East Lebada (нефт и газ), открито през 1979 г.

 

Romania Insider

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща