„Росатом“ оцени проекта за развитие на Северния морски път за 735 милиарда рубли

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
486
article picture alt description

За реализиране на амбициозния руски проект за Северния морски път ще са необходими 735 милиарда рубли (11,7 милиарда долара), като една трета от тях ще бъдат покрити от държавния бюджет на Руската федерация, а останалата част ще са средства на компании и банки, заяви в интервю за Reuters генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. Сред компаниите, които се очаква да финансират изпълнението на проекта, са „Росатом“, „Роснефт“, „Новатек“, „Газпромнефт“, „Газпром“, „Норникел“ и други бъдещи ползватели на маршрута.

 

През юни „Росатом“ се споразумя с Руския фонд за преки инвестиции, „Норникел“ (един от водещите световни производители на никел и паладий) и DP World (водещ световен пристанищен оператор) за съвместно развитие на Северния морски път.

Компаниите още не са съгласували как ще се осъществява партньорството. DP World иска да управлява пристанищата и близката инфраструктура, която Русия планира да построи.

 

„Когато пуснем комерсиално привлекателни превози на товари, хората ще бъдат готови да инвестират в автомобилни, жп пътища, пристанища и терминали, тъй като това ще бъде печелившо“, заяви Лихачов.

Ако планираните проекти, свързани с транспортиране на сгъстен природен газ, нефт, въглища, скъпоценни метали и други товари, бъдат реализирани от руските компании до 2024 г., то ежегодно в Европа и Азия през Северния морски път ще преминават товари с общ обем от 80 милиона тона.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща