„Росатом“ изпрати корпуса на реактора и парогенератора за първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш

Енергетика / Свят
3E news
700
article picture alt description

Компанията „AEM-Технологии“, част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“, изпрати първите ключови елементи за реакторното отделение за първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш. Корпусът на реактора ВВЕР-1200 и парогенераторът са произведени в най-големия завод за ядрено инженерство в Русия във Волгодонск. АЕЦ „Рупур“ е първата атомна електроцентрала в Бангладеш и ще има два енергоблока с мощност 1200 мегавата всеки. Те ще бъдат въведени в експлоатация съответно през 2023 и 2024 година.

„Нашата основна задача е да произвеждаме оборудване навреме и качествено.

Въпреки ограниченията, свързани с коронавируса, изпълнихме договорните си задължения да изпратим първия корпус на реактора за АЕЦ „Рупур“. Оборудването трябва да премине дълъг път от 14 000 километра по море, за да стигне до строителната площадка на първата АЕЦ в Бангладеш преди края на тази година”, отбеляза генералният директор на „Атоменергомаш” Андрей Никипелов.

Транспортирането на масивно оборудване (корпусът на реактора тежи 333,6 тона, а  парогенераторът - 340 тона) е сложна логистична операция. От площадката на „Атоммаш“ двата компонента се доставят отделно със специализиран транспорт до пристанището във Волгодонск. След това по вода ще бъдат изпратени към град Новоросийск, а оттам през Черно море и Суецкия канал до строителната площадка в Бангладеш.

За двата енергоблока на АЕЦ „Рупур“ „Атоменергомаш“ ще произведе над 14 вида оборудване, включително за сградата на реактора и за машинна зала. Общото тегло на оборудването, което ще бъде доставено до 2022 година, е над 13 000 тона.

Атомните електроцентрали на базата на реактор ВВЕР-1200 се характеризират с повишено ниво на безопасност, което позволява да бъдат включени към поколение „3+“. Това се постига с въвеждането на нови „пасивни системи за безопасност", които могат да работят без намесата на оператори, дори когато в централата няма електрозахранване. Жизненият цикъл на реактора е 60 години, с възможност за по-нататъшно удължаване.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща