Резолюция за ограничаване на военните пълномощия на Тръмп към Иран ще разгледа Конгресът на САЩ

RS-президентът отправи нови заплахи към Ирак и Иран

Икономика / Свят
3E news
548
article picture alt description

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси съобщи, че ще внесе резолюция, която да потвърди ограничаването на военните пълномощия на президента Доналд Тръмп по отношение на Иран. Резолюцията ще бъде гласувана още тази неделя. Това съобщи самата тя в разпространено снощи писмо до членовете демократи на долната камара на Конгреса, цитирано от Ройтерс, ТАСС и БТА.

"Тази резолюция е подобна на резолюцията, внесена в горната камара от сенатора Тим Кейн, - посочва Пелоси в писмото си. - Тя потвърждава отдавна установените надзорни задължения на Конгреса, и изисква, при липса на по-нататъшни действия от страна на законодателите, военните действия, предприети от администрацията срещу Иран, да бъдат прекратени до 30 дни."

Резолюцията по всяка вероятност ще бъде одобрена в Камарата на представителите, където демократите са мнозинство, но това не е сигурно в Сената, където мнозинство имат републиканците - съпартийци на Тръмп, много от които са заявили подкрепата си за действията на президента срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

В писмото си Пелоси изтъква, че ударът, нанесен от САЩ в Ирак, при който бе убит най-влиятелният ирански генерал Касем Солеймани, е бил "провокационен и несъразмерен". "Тези действия изложиха на заплаха нашите военнослужещи, дипломати и други лица, и доведоха до сериозно изостряне на отношенията с Иран. Наше главно задължение като членове на Конгреса е да гарантираме сигурността на американския народ. Поради това ние сме обезпокоени, че администрацията предприе тези действия, без да се консултира с Конгреса, без да отчита военните пълномощия на Конгреса, гарантирани от Конституцията на САЩ", отбелязва Пелоси.

За нанасянето на въздушния удар Пентагонът съобщи в петък, 3 януари. Конгресът на САЩ не е бил информиран за подготовката му. "Вашингтон пост" съобщи, че Белият дом официално е уведомил законодателите за проведената операция в събота. Според вестника отчетът, изпратен от Белия дом, е засекретен и не е известно дали ще бъде публикуван.

Президентът Тръмп заплаши днес Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток като отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани.

"Ако направят каквото и да е, ще има големи наказателни мерки", предупреди Тръмп в самолета, с който се връщаше във Вашингтон от двуседмичната си ваканция във Флорида.

Тръмп освен това отново заплаши с нанасяне на удар по ирански културни обекти. "Те имат право да убиват наши граждани, а ние нямаме право да пипаме техните културни обекти? Не става така", заяви Тръмп.

Според критици на идеята атака срещу обекти от културното наследство може да бъде приравнена с военно престъпление.

Президентът на САЩ каза още, че обмисля разсекретяването на разузнавателни данни, свързани с убийството на Солеймани.

Доналд Тръмп освен това заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак, предадоха световните агенции.

Пред журналисти в президентския самолет Тръмп на път за Вашингтон каза: "Ако те действително поискат от нас да си тръгнем, ако не го направим на една много приятелска основа, ние ще им наложим санкции, каквито те не са виждали досега".

Тръмп напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни: "Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща