Регистрирано е увеличение на концентрацията на парникови газове

Климат / Свят
3E news
2889
article picture alt description

Концентрациите в атмосферата на въглероден диоксид и други парникови газове отново са се увеличили през 2018 г., предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Световната метеорологична организация обяви, че увеличаването на СО2 е било малко над средното повишаване, регистрирано през последното десетилетие. Нивата на други парникови газове, като метан и диазотен оксид също са се повишили над средното.

От 1990 г. има увеличаване с 43% на затоплящия ефект върху климата от парникови газове.

Докладът на СМО разглежда концентрацията им в атмосферата, а не само емисиите. Разликата между двете е, че при емисиите става въпрос за обемите газове, които се отделят в атмосферата от използване на твърди горива, като например изгаряне въглища за електричество или от обезлесяване. Концентрацията е това, което е останало във въздуха след сложна серия от взаимодействие между атмосферата, океаните, горите и земята. Около четвърт от всички въглеродни емисии се абсорбират от моретата, сходен обем от земята и дърветата.

Използвайки данни от наблюдателни станции в Арктика и в целия свят, учените казват, че през 2018 г. концентрациите на СО2 са достигнали 407,8 частици на милион в сравнение с 405,5 година по-рано. Увеличението е над средното за последните 10 г. и е 147% над прединдустриалните нива през 1750 г

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща