Расте подкрепата за изграждане на АЕЦ в Полша

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
766
article picture alt description

Подкрепата сред жителите на трите области, които се конкурират за място за изграждане на първата полска АЕЦ, продължава да е висока. Това сочи последното проучване, поръчано от полската компания PGE EJ1, дъщерна на държавната енергийна група Polska Grupa Energetyczna, която трябва да изгради и да бъде оператор на първата полска АЕЦ.

Две трети (66%) от запитаните подкрепят строителството на атомна централа в близост до своите домове. Най-голяма подкрепа е регистрирана в Хочево – 74%, следвано от Гниевино – 68% и Крокова, където „за“ АЕЦ е 62% от населението, съобщава world-nuclear-news.org .

Според проектодокумент за енергийна политика, предложен за обществено обсъждане през ноември 2018 г. от министерството на енергетиката, първата полска АЕЦ трябва да бъде пусната в експлоатация през 2033 г. Документът предвижда до 2043 г. Полша да разполага с капацитет от 6-9 гигавата атомни мощности, които ще осигуряват 10% от общото енергопроизводство в страната. Изборът на място за първата АЕЦ ще бъде направен през 2020 г., последван от избор на технология и доставчик през 2021 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща