Расте износът на природен газ от Унгария за Румъния поради високите спредове

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1187
article picture alt description

Лондон (ICIS)

 

Износът на унгарски природен газ за Румъния достигна най-високото си ниво през януари, подкрепяйки ликвидността на извънборсовия пазар на Унгарската MGP/MGP е виртуална входна и изходна точка на преносната система с високо налягане) и борсата на CEEGEX.

Данните за потока, събрани и анализирани от ICIS, показват че пропускателната способност от 4,8 милиона кубични метра (mcm) / ден капацитет в точката Csanadpalota нараства от около 0,85 mcm / ден през ноември 2018 г. до 2,68mcm / ден през декември.

Износът през периода 1-4 януари 2019г. нарасна до 3.80mcm / ден, преди да се повиши до 4.69mcm / ден през следващите пет дни, и това е седемкратно увеличение в сравнение със същия период на миналата година, според румънския оператор на мрежата Transgaz.

Увеличаването на потоците може да продължи и през следващите месеци, тъй като се очаква, че унгарските извънборсови и борсови цени ще изпреварват руския внос, индексиран към нефта.

 

Въздействие на ликвидността

Увеличението на износа подкрепя ликвидността на унгарската борса CEEGEX, тъй като спедиторите използват платформата, за да осигурят обеми за доставка до Румъния, съобщи източник на ICIS.

Той добави: "Мисля, че по-високите цени през първото тримесечие на 2019 г. в Румъния през декември вероятно са принудили някои спедитори да продадат предстоящите обеми и сега могат да хеджират на CEEGEX." Румънски търговец заяви, че вносът от Унгария е привлекателен,защото вътрешните спот цени се движат над нови леи 135,00 / MWh (28,87 евро / MWh) на борсата OPCOM.

Това означава, че румънският ден напред се търгува около 7,00 евро / MWh по-високо от същия австрийски VTP договор и около 5,00 евро / MWh над унгарската ОТС цена /извънборсова цена/.

В момента вносът на газ в Унгария е сравнително по-евтин от руския.

Това е така, защото „Газпром“ продава на Румъния с формула за петролно индексиране, включително деветмесечно забавяне на цените на суровината.

В резултат, руският газ може да остане на по-висока цена до юни, тъй като низходящият тренд на суровия Brent започна през октомври.

Търговецът каза: „Понастоящем цените на вноса от Русия са около нови леи 140.00 / MWh, в сравнение с цените в Унгария, които са между нови леи 105-110.00 / MWh.“

Той също така посочи, че много регионални компании ще се позиционират да продават газ на Румъния, ако страната въведе изискване за внос през тази година, както е предвидено в нова наредба, приета в края на декември`18.

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща