Путин: Целият свят ще пострада, ако Китай и САЩ не намерят изход от търговския спор

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
542
article picture alt description

Целият свят ще пострада, ако САЩ и Китай не намерят изход от търговските разногласия, необходимо е да се прекрати практиката за политически мотивирани решения. Това е заявил руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговори с италианския премиер Джузепе Конти, цитиран от ТАСС.

„Цялата световна икономика ще пострада, със 17 % ще спадне световната търговия през 2024 г., с 2 % ще се понижи световния БВП“, е казал Путин. „Това ще е лошо за всички, затова ми се струва, че трябва да се направи всичко за постигане на споразумение и политиката на политически мотивирани ограничения, на санкции, на въвеждането на едностранни тарифи да бъде спряна“.

Президентът на Русия е подчертал, че Москва иска да бъде постигната договореност, която да устройва и китайската и американската страни. „Ние не участваме в този процес, но уверено мога да кажа, че ако не бъде постигнато споразумение, а това не е наше мнение, а на международни експерти от големите международни организации, то всички ние ще пострадаме“, е казал Путин.

Руският лидер е подчертал, че в съвременния свят трябва да може да се преговаря. Той отбеляза, че е добре запознат с позицията на китайското ръководство, което според него проявява достатъчно гъвкавост, за да може да стигне до споразумение. „Но да видим какво ще се случи на практика“,  е заключил президентът на Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща