Промените на климата ще повлияят върху производството на слънчевите електроцентрали

Енергетика / Свят
3E news
860
article picture alt description

Международен колектив от учени от САЩ, Чили и Япония представят в изданието Nature Sustainability резултатите от свое изследване за влиянието на климатичните изменения върху работата на слънчевите електроцентрали в света.

Изменението на климата, което засилва променливостта на времето и води до зачестяване на екстремните метеорологични условия може да повлияе върху производството на електроенергия от възобновяемите енергийни източници, пишат авторите. Например, високата температура или облачността могат да намалят изходната мощност на фотоволтаичните инсталации.

С помощта на глобалните климатични модели (RCP 4.5 и RCP8.5) учените се опитват да дадат количествена оценка на бъдещите изменения в производството на слънчевите мощности. В резултатите от изследването се отбелязва, че при сценария RCP 4.5 влиянието на измененията на климата върху работата на слънчевата енергетика ще е „от незначително до умерено“.

Глобалното затопляне ще повлияе различно върху производството на слънчевите електроцентрали в различните части на света. Промяната на метеорологичните условия може да доведе до увеличение на постъплението на слънчева енергия в някои региони, заради по-малкото облачни дни, докато в други производството може да намалее в резултат на повишена облачност.

Например до средата на века на Арабския полуостров слънчевият потенциал (авторите използват този показател) ще намалее с 4 %, а в Централна Европа ще нарасне с 5 %. В Югоизточната част на Австралия ще намалее с 2 %, а в пустинята Атакама в Чили ще се увеличи с 3 %.

Като цяло промените средно ще са незначителни. В много от днешните слънчеви региони продължителността на облачното време ще се увеличи и обратно. В същото време повишаването на променливостта на времето ще усложни проектирането на съоръженията и прогнозирането на производството.

Климатолозите често говорят за повишената „капризност“ на климата – времето става по-малко предсказуемо и по-променливо. Същото може да се каже и за слънчевата енергетика: предсказуемостта намалява, а несигурността по отношение на производството нараства.

Според сценария RCP 8.5 тези ефекти ще са още по-силни.

Авторите отбелязват, че загубите на производителността, свързани с по-голямата променливост на времето вероятно ще бъдат преодолени чрез технически подобрения.

По-рано през тази година се появи проучване, според което замърсяването на въздуха в урбанизираните територии влияе силно върху производството на електроенергия от слънчевите електроцентрали. Изчистването на атмосферата от транспортните емисии и от тези, които се образуват в резултат на изгарянето на въглища, газ, нефт теоретично може да компенсират частично намаленото производство в резултат на промените на времето.

Повече по темата: https://www.nature.com/articles/s41893-020-00643-w

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща