Прокуратурата на Нидерландия готви обвинения срещу Shell по дело за корупция в Нигерия

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
729
article picture alt description

Прокуратурата на Нидерландия завършва разследването по делото за корупция при покупката от Shell на находища в Нигерия през 2011 г. и се готви да предяви обвинения срещу компанията. Съобщението по този повод е публикувано на страницата на самата компания Shell. Според съобщението, компанията ще предостави допълнителна информация по този процес, когато е уместно.


Разследването касае сделки за 1,1 млрд. долара, които Shell е сключила преди пет години заедно с италианската петролна компания Eni и оператора Malabu Oil & Gas. Компанията е придобила тогава блок OPL 245, който се смята за един от най-ценните петролни активи в Нигерия. Голяма част от парите, изплатени от европейските петролни компании са били изпратени по банкова сметка в Лондон, принадлежаща на правителството на Нигерия.
Разследване по това дело провежда и прокуратурата на Милано, която е предявила обвинения за „международна корупция“ към настоящия шеф на Eni Клаудио Дескалци и предшественика му на този пост Паоло Скарони. През 2011 г. Скарони е бил пълномощен управляващ на Eni, а Дескалци е бил начело на управлението, занимаващо се с геоложки проучвания и добив на петрол.


Според твърдение на следствието, в рамките на тази сделка представители на западния бизнес са дали на нигерийски партньори сума от общо 1,3 млрд.долара. Топ мениджърите и техните посредници се обвиняват от прокуратурата в корупция, а нефтогазовите компании в нарушения на закона 231 от 2002 г. за отговорност на компаниите за престъпления, извършени от техни служители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща