Проблем с честотата на напрежението спря тока на цял Пакистан

Енергетика / Свят
3E news
755
article picture alt description

Електроподаването в Пакистан постепенно беше възстановено днес, след като заради масирано прекъсване на тока минути преди полунощ снощи страната потъна в тъмнина, предаде ДПА и  БТА. Системата вече е стабилна и електроснабдяването в големите градове е възстановено, обяви пред журналисти министърът на енергетиката Омар Аюб.

Той поясни, че вероятно ще са нужни още няколко часа за пълното възстановяване на електроснабдяването в цялата страна.
Министърът каза, че техническа неизправност в топлоелектроцентралата в Гуду в южната провинция Синд е предизвикала вчерашното изключване на системата около 20 минути преди полунощ.

Електроподаването на 10,32 мегавата електроенергия беше нарушено, когато честотата на системата внезапно спадна от 50 херца до нула.
Засегнати бяха всички големи градове, включително столицата, а на властите бяха нужни повече от два часа, за да възстановят поетапно електроснабдяването.
В ход е разследване на аварията в системата, но за момента причините за неизправността не са известни, каза министър Аюб.
Това прекъсване в електрозахранването е едно от най-тежките, които Пакистан е преживявал. От 2013 г. насам е имало осем случая на частично прекъсване на електроподаването.

В социалните медии веднага след прекъсването на тока се появиха слухове за причините. Министерството на енергетиката публикува в Туитър текст, в който призовава хората да запазят спокойствие докато властите работят по възстановяването на електроподаването.
Пакистан има инсталиран капацитет за производство на около 36 000 мегавата електроенергия, но електропреносната система се нуждае от модернизиране, отбелязва агенцията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща