Президентът Търмп се разпореди за повишаване на митата за внос на стоки от Китай до 300 млрд. долара

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
859
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се разпореди за увеличаване на митата върху стоки от Китай на обща стойност от около 300 млрд. долара, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лийтхайзър в изявление, разпространено от неговата пресслужба, съобщават световните агенции.

„Днес по разпореждане на президента на САЩ повишаваме нивото на митата от 10 до 25 % върху китайския внос за сума от около 200 млрд. долара. Президентът поръча също така да започнем процес за повишаване на митата за целия оставащ внос от Китай, който се оценява на около 300 млрд. долара“, се отбелязва в цитираното изявление.
В съобщението на пресслужбата се отбелязва, че „публично уведомление и коментари ще бъдат публикувани скоро във Федералния регистър“.

В първите сутрешни часове в събота информационните агенции съобщиха, че заместник-председателят на държавния съвет на Китай Лю Хъ, който е начело на китайската делегация, която пристигна преди дни за поредния етап от търговските преговори с Китай е заявил, че страната не може да прави отстъпки по важни и принципни въпроси. Едновременно с това той смята, че преговорите са заплашени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща