Президентът на Украйна Зеленски се обяви за общи действия на Киев и Варшава срещу „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Галина Александрова
525
article picture alt description

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Киев и Варшава трябва да си сътрудничат тясно в енергийния сектор и да действат срещу проекта за газопровода „Северен поток 2“. Той заяви това във вторник на пресконференцията при срещата си с президента на Полша Анджей Дуда в Брюксел.

„Други важни насоки при общото ни взаимодействие на европейско ниво е въпросът за енергийната сигурност, запазването на стратегическата роля на украинската газотранспортна система и действията ни срещу „Северен поток 2“, каза той, цитиран от ТАСС.

По думите му, на преговорите с полския президент е било изработено общо разбиране за заплахите, които носи Русия“. „Заедно ще се борим за това ЕС да остане единен и солидарен с Украйна в борбата й“, е добавил Зеленски.

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на сумата от 9,5 млрд. евро, а пускането на газопровода е планирано за края на 2019 г. Европейски партньори на „Газпром“ по проекта са германските Uniper и Wintershall, австрийската OMV, фпетската Engie и англо-холландската Shell. Партньорите на „Газпром“ финансират 50 % от проекта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща