Президентът на Молдова е притеснен от прекратяване на транзита на газ през Украйна

Климат / Технологии
Маринела Арабаджиева
275
article picture alt description

Президентът на Молдова е притеснен от възможно прекратяване на транзита на газ през Украйна през следващата година. Това заявява президентът на страната Игор Додон в интервю за ТАСС преди официалното му работно посещение в Москва, където той смята да обсъди ситуацията с ръководството на „Газпром“.

„Действащият договор за доставка на синьо гориво за републиката изтича в края на 2019 г., необходимо е да се съгласува и подпише нов“, отбелязва президентът. „Ситуацията с транзита на газ през Украйна е много зависи от политическата ситуация в съседната държава.  Има риск за намаляване на транзита на газ от Русия за балканските страни през Украйна и нашата страна от началото на 2020 г.“. По думите му, това ще се отрази негативно на приходите на републиката от транзитни услуги, а също така може да доведе и до намаляване, а дори и до прекратяване на доставките на руски газ за републиката.

Додон съобщава, че газопроводът Унгени – Кишинев за алтернативни доставки на газ от съседна Румъния, за който ЕС задели средства при предишните правителства на Молдова така и не е достроен. „Но дори и той да е готов не е ясно откъде да се вземе за него газ. Неясно е също така дали републиката ще може в случай на необходимост да осъществи реверсивна доставка на газ през същата тази украинска газотранспортна система“, казва той.

Държавният глава на Молдова смята също така да помоли „Газпром“ за предоставяне на отстъпка за доставяния газ във връзка с трудната икономическа ситуация в страната, която остави предното правителство на Павел Филип.

„Предишният кабинет ни остави в наследство „енергийна бомба“, заради която цената на газа (за населението) действително може рязко да скочи. Това може да се избегне като се задействат вътрешни резерви, а също и външни – да се договорим с „Газпром“ за отстъпка, при това не от първи януари, а от сега“, казва още той. Додон казва също така, че по време на посещението в Москва ще представи пред „Газпром“ новият кандидат за шеф на съвместното руско-молдовско предприятие „Молдовагаз“ Вадим Чебан.

Молдова получава газ от „Газпром“ по договор, подписан през 2008 г. е ежегодно подновяван.  По време на посещението си в Москва през февруари 2019 г. Додон помоли председателя на „Газпром“ Алексей Милер за предоставяне на отстъпка от 25 % за доставяният в републиката газ. Молдова по-късно съобщи за договореност за започване на преговори с „Газпром“ по условията на нов договор за доставка на газ за страната и за транзита му от 1 януари 2020 г. През миналата година „Газпром“ е доставил на Молдова 2,9 млрд. куб м газ, което е с 8,4 % повече от 2017 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща