Президентът на Египет и генералния директор на „Росатом“ обсъдиха изграждането на АЕЦ „Дабаа“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
201
article picture alt description

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси и генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов обсъдиха подготовката на строителството на АЕЦ в района на Дабаа на Средиземно море на среща в Кайро.

„Президентът потвърди стремежа на Египет да продължи сътрудничеството между двете страни за създаване на централа в съответствие с най-високите международни стандарти, както от техническа гледна точка, така и в областта на ядрената безопасност“, съобщиха от канцеларията на президента.

По-рано официалният представител на Министерството на електроенергетиката и ВЕИ на Египет Айман Хамза заяви пред РИА Новости, че до началото на строителството на централата остава получаването на един лиценз. АЕЦ, която се строи с участието на Русия, ще бъде от четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“. Планира се Първи енергоблок на централата да бъде въведен в експлоатация през 2026 година. Началото на реализиране на проекта бе даден през декември 2017 г. в Кайро. Общият обем на договорите е около 60 милиарда долара и е рекорд в историята на световната атомна индустрия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща