Президентите на Русия и Китай дадоха ход на най-мащабния ядрен проект между двете страни

Енергетика / Свят
3E news
1014
article picture alt description

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и  Си Дзинпин чрез видеовръзка участваха на 19 май в  церемонията по стартирането на руско-китайските проект за строителството на 7 и 8 блокове на АЕЦ „Тянван“ и 3 и 4 блок на АЕЦ „Сюдайпу“. Това е един от най-големите проекти в областта на ядрената енергия между двете страни, заявиха ден по рано в специално  изявление от китайското външно министерство.

Генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов от своя страна отбеляза, че енергийните блокове на АЕЦ „Тянван“ работят надеждно и дават своя принос за енергийната сигурност на Китай. Блоковете, построени с участието на Русия вече са произвели над 268 млрд. кВтч.

Русия и Китай имат дългосрочен опит от тясно сътрудничество в ядрената индустрия. С участието на Русия в Китай бяха построени четири енергийни блока на АЕЦ „Тянван“ и демонстрационен ядрен бърз реактор CEFR. Сега предстои да бъдат построени още два блока в АЕЦ „Тянван“ и и два блока в АЕЦ „Сюдайпу“.

Най-големият обект на китайско-руското сътрудничество е Тянванската АЕЦ (АЕЦ „Тянван“). Пускът на блокове №1 и №2 бе през 2007 г. Трети блок започна работа през декември 2017 г., а четвърти бе готов за пускане в експлоатация през декември 2020 г. Сега страните се готвят за започване на строителството на четвъртата поредица – блокове №7 и №8 на Тянванската АЕЦ. В съответствие с подписаният по-рано договор руската страна ще проектира т.нар. ядрен остров на централата, а също така ще достави ключовото оборудване за ядрения остров и двата блока.

През юни 2019 г. „Росатом“ и Китайската държавна корпорация за ядрена промишленост подписаха договор за изграждане на енергийни блокове №3 и №4 на АЕЦ „Сюдайпу“ в североизточната част на Китай. Двата енергийни блока са по руски дизайн, поколени 3+ с реактори ВВЕР-1200.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща