През 1970 г. New York Times запали искрата на революцията за опазване на околната среда

50 години по-късно с нова реклама организацията Earth Day Network се надява отново да създаде история

Климат / Свят
3E news
748
article picture alt description

Екологичната мрежа Earth Day Network ще отбележи по любопитен начин тазгодишния Ден на Земята. От глобалната организация припомнят, че тази година се отбелязват 50 години от първата рекламна публикация за Деня на Земята. Рекламата е била публикувана във в. The New York Times и е предизвикала вълна от реакции сред американското общество.

Сега рекламата се появи във вестника, близо 50 години след публикуването на първата реклама на цяла страница в изданието, а именно в нея за първи път бяха използвани думите „Ден на Земята“.

„Рекламата на New York Times промени всичко“, казва Денис Хейс, координатор на първия ден на Земята. „Рекламата публикува призив към всички американци относно състоянието на нашата планета. След вече започна кампанията, милиони хора се присъединиха към това национално усилие." Подобно на първата реклама на цялата страница, рекламата в неделя бе призив към действия за милиони хора, които днес да се обединят за справяне с проблемите и влошаването на околната среда, както и климатичната криза.

„За 50-годишнината от Деня на Земята имаме нужда всички да участват в инициативата“, каза Катлийн Роджърс, президент на Earth Day Network. „Първият Ден на Земята доведе до създаването на Агенцията за околна среда в САЩ (EPA), измененията в законодателството по отношение на чистия въздух, Закон за качеството на водата, Закона за защитените видове, както и много от най-важните екологични законодателства на нашата страна – всичко това премина с огромната подкрепа на хората и правителството. През 1970 г. Денят на Земята мобилизира 20 милиона американци. Днес Денят на Земята е глобален и всеки народ на Земята участва в инциативата", припомни президента.

„Преди петдесет години 20 милиона души излязоха на улицата, за да поискат нашето правителство да защити здравето на нашия народ и нашата планета“, се казва в неделната реклама на вестника. „Денят на Земята 1970 г. остава най-голямото гражданско събитие в човешката история… досега.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща