Предсрочно започна строителството на втория в Русия иновативен енергоблок ВВЕР–ТОИ

Енергетика / Свят
Георги Велев
1002
article picture alt description

На площадката на Курската АЕЦ-2 днес започна полагането на бетона за основната плоча на реакторната сграда на втори енергоблок. Така, почти две седмици предсрочно започнаха основните строителни работи по изграждането на втория от двата най-мощни и модерни енергоблока в Русия с реактор ВВЕР–ТОИ от поколение "3 плюс". Началото на строителния процес беше предшествано от огромен обем подготвителни дейности, съобщиха от руската корпорация "Росатом". Припомняме, че Курската АЕЦ-2 е филиал на Концерн „Росенергоатом“, който е част от Държавно предприятие „Росатом”.

Енергийните блокове 1 и 2 на Курската АЕЦ -2 от поколение „3 плюс“ са пилотни за проекта ВВЕР-ТОИ (типов оптимизиран и информатизиран енергоблок по технологията ВВЕР). Това е нов проект, създаден на базата на техническите решения на АЕЦ ВВЕР-1200 от руски дизайнери, работещи в инженерното подразделение на Държавно предприятие „Росатом”.

Генералният директор на Концерн „Росенергоатом“ Андрей Петров отбеляза по повод на старта на строителството: «Днес преминаваме от етапа на пилотно пускане на ВВЕР–ТОИ към серийно производство: в началото на миналата година започнахме с бетонирането на фундамента на сградата на реактора от първи енергоблок на Курската АЕС-2 и само година по-късно предсрочно започва строителството на втория от същия вид енергоблокове. Това е една от ключовите задачи от национално ниво за тази година, свързана с първите в света енергоблокове ВВЕР–ТОИ и тя безусловно ще бъде изпълнена. В момента енергоблоковете ВВЕР–ТОИ са водещ руски продукт в сферата на високите ядрени технологии и с тях свързваме бъдещето не само на руската, но и на световната ядрена енергетика.“

Енергоблоковете от поколение „3 плюс“ притежават отлични технически и икономически показатели. В сравнение с енергоблоковете от предходно поколение (ВВЕР-1000), мощността на иновативния енергоблок е с 25% по-висока, срокът на обслужване е 2 пъти по-дълъг, а в следствие на високата автоматизация заетият персонал е по-малко с 30–40%. В сравнение с другите енергоблокове от поколение
«3 плюс» (като 1 и 2 в Нововоронежската АЕЦ–2 и 1 и 2 в Ленинградската АЕЦ-2, настоящият проект предвижда съществено снижаване на стойността на оборудването, сроковете и експлоатационните разходи.

Новите енергоблокове съответстват на най-съвременните изисквания на Международната агенция за атомна енергия в областта на сигурността, като в сравнение с вече построените енергоблокове от поколение „3 плюс“, в проекта ВВЕР–ТОИ са внедрени редица допълнителни мерки за безопасност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща