Председателят на Бундестага с предупреждение към критиците на „Северен поток 2“

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
215
article picture alt description

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле в статия за немското издание Die Welt определя като неразумни действията на критиците на „Северен поток 2“.  Политикът заявява, че позицията на Берлин по отношение на проекта е довела до срив на доверието към Германия то страна на източноевропейски партньори, но сега действията срещу „Северен поток 2“ може да навредят на Европа, цитира изданието РИА Новости.

„От общоевропейска гледна точка, саботирането на проекта по заобиколен начин не е разумно решение“, смята Шойбле.

„Северен поток 2“ предвижда изграждане на две тръби от газопровода от крайбрежието на Русия до Германия през Балтийско море. Пускът на проекта е планиран за края на 2019 г. Германия се обяви в подкрепа на проекта, като подчертава търговското му значение. Австрия също има интерес от проекта и от надеждни доставки на синьо гориво. Строителството на газопровода се подкрепя от Норвегия, чието правителство държи 30 процента акции в компанията изпълнител.

Полша, Литва и Латвия са против „Северен поток 2“. Управляващите на тези страни смятат проекта за „политически мотивиран“. Сред най-големите критици е Украйна. Властите на Полша и Киев не искат да загубят средствата от транзита на руски газ.

САЩ от своя страна не подкрепят строителството на газопровода, тъй като планират доставки от втечнен газ за европейските страни.

Руските власите неведнъж са отбелязвали, че „Северен поток 2“ има изключително икономически характер, а неговата цел е повишаване на европейската енергийна сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща