Преговорите за Brexit са в решаващ етап

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
466
article picture alt description

Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт заяви, че преговорите за Brexit са в решаващ етап, съобщава агенция Associated Press. Преговорите са на „важен финален етап“ отбеляза Хънт, който е в Брюксел на среща на външните министри на ЕС.
Хънт заяви, че британското правителство е разбрало как ще може да получи болшинството от гласовете при гласуването на Brexit в парламента.

„Знаем как можем да получим болшинство в парламента“, е казал той.

Британският парламент през януари отхвърли съгласуваната с премиера на Великобритания Тереза Мей и Брюксел  сделка за Brexit, тъй като много от членовете на парламента не ги устройваше положението по отношение на ирландската граница. Така нареченият „застраховащ план“ трябва да гарантира прозрачност по границите между Ирландия и Северна Ирландия в случай, че страните не успеят да постигнат други договорености, запазващи свободата на границата. Британските политици се опасяват, че прилагането на този „план за застраховане“ ще доведе до неправомерно влияние на ЕС върху търговския сектор на Великобритания.


Сега Тереза Мей се опитва да направи изменения по отношение на  този план. Брюксел от своя страна заявява, че не е готов да се върне към преговори.


Сред гласувалите против сделката на Тереза Мей е имало много членове на консервативната партия и сега премиерът се опитва да получи подкрепата им. Така например в неделя Мей е написала до членовете на консервативната партия писмо, в което е призовала да пожертват собствените си предпочитания в името на Brexit.


Очаква се, че следващото гласуване по сделката ще е на 27 февруари. Ден преди това премиерът Тереза Мей ще трябва да се отчете пред британските министри за напредъка по сделката. Ако не успее да постигне промени в споразумението, то в парламента ще гласуват по предложенията на депутатите.
Крайната дата за излизането на Великобритания от ЕС е 29 март 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща