Преговори за бюджета на ЕС за следващите години са на финалната права

Икономика / Свят
3E news
425
article picture alt description

Преговорите за бюджета на ЕС ще бъдат възобновени днес, след това, което германското председателство определи като „интензивни, но в крайна сметка конструктивни“ разговори относно многогодишната финансова рамка (МФР). И Манфред Вебер, лидерът на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, сподели общия оптимизъм, като заяви пред европейското издание Politico: „Ние сме много близо до окончателна сделка за МФР, след споразумението за върховенството на закона още миналата седмица. Имаме много положителен тласък за финализирането на този важен пакет. “, добави евродепутатът. "Нашият проблем е блокадата от страна на Европейския съвета", каза Вебер. „Европейският парламент вече даде съгласието си за решението за собствените ресурси и Съветът не е в състояние да направи същото“, добави той. „Икономиката ни е бита силно от коронавируса и ние спешно трябва да започнем да използваме всички налични средства за защита на нашия бизнес и работните места“, смята Вебер.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел като заплашва, че ще блокира преговорите за бюджета и пакета за възстановяване на ЕС, за да свърже изплащанията на средства от ЕС с уважението към върховенството на закона.
ЕНП на Weber включва членове и на унгарската партия Fidesz - и той изглеждаше неубеден, че Орбан ще бъде в състояние да направи случая, за да спре сделка, коментира Politico. „Ако Виктор Орбан иска да спре използването на тези средства за всички, тогава той ще трябва да обясни това на милионите работници и собственици на предприятия, кметовете и студентите и изследователите и фермерите, които разчитат на подкрепата на тези фондове, - каза Вебер. Той добави категорично: „Всеки, който спазва върховенството на закона, няма от какво да се страхува от този механизъм.“

Четири месеца на преговори

Изминаха почти четири месеца, откакто лидерите на ЕС разбиха безпрецедентния си 1,8 милиона евро финансов отговор на коронавирусната криза. Голяма пречка за постигане на споразумението най-накрая може да бъде отстранена във вторник, коментира и в. Financial Times.
След продължителни разговори в понеделник официални лица и преговарящи са уверени, че във вторник ще сключат сделка за размера на следващия седемгодишен план за разходите на блока (около 1,1 милиона евро) и допълнителен фонд за възстановяване на 750 милиарда евро.
Оптимизмът идва, след като съветът и парламентът разрешиха трънливия им спор за това как да се създаде механизъм за върховенство на закона за спиране на паричните средства за правителства, които нарушават основните ценности.

Изглежда, че сделката е свършила трика в отключването на преговорите за финансиране, при които евродепутатите са се борили с държави-членки за почти 40 млрд. Евро допълнителни пари за проекти на ЕС в области като здравеопазване и научни изследвания.

И така, какво ще трябва да покаже парламентът за усилията си след тримесечни преговори? Длъжностните лица се интересуват от това каква ще бъде крайната зона за кацане при финансовите „добавки“, но очакват тя да бъде по-близо до 10 млрд. евро отколкото до обсъжданите 30 млрд. Евро. Депутатите ще получат и някои хартиени обещания относно готовността на ЕС да генерира нови източници на приходи от ЕС („собствени ресурси“) за изплащане на общия дълг.
Ако постигнат споразумение днес следобед, това ще помогне за потушаване на обществената престрелка между евродепутатите и националните правителства, която започна с преговорите.

Парламентът непрекъснато твърди, че е законният защитник на общия интерес на ЕС срещу държави-членки, които виждат своите правителства и данъкоплатци като истински източник на демократична легитимност за това огромно разходване.

Но не всички проблеми могат да бъдат решени днес.

В края на краищата това е ЕС - и още юридически процедури ще продължат и след подписването на бюджетното споразумение.
Следващият набор от разговори ще бъде за финализиране на условията на 673 млрд. евро на Фонда за възстановяване и устойчивост (RRF), които ще предоставят заеми и безвъзмездни средства на засегнатите икономики.
Депутатите ще гласуват тази седмица за одобряване на техния проект на преговорна позиция, който включва определяне на 40% от помощта за постигане на целите в областта на климата.

След това членовете на Европейския парламент ще се върнат около масата за преговори с посланиците на ЕС, за да уредят дейностите на Фонда с оглед да той да заработи до следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща