Правителството на Чехия не е утвърдило препоръките за пълен отказ от въглищата

Енергетика / Свят
3E news
577
article picture alt description

Правителството на Чехия не е утвърдило препоръките на комисията за въглищата за пълен отказ от използването в страната на въглища за производството на електроенергия и топлинна енергия през 2038 г., а само ги е приело за сведение, според тв ЧТ24.

„Работим над (варианти) за 2038 г., но трябва да имаме подготвени и възможности за по-ранно спиране на въгледобива, цитира телевизията в Twitter думите на вицепремиера и министъра на промишлеността и търговията на Чехия Карел Хавличек. Вицепремиерът добавя, че общо са разработени 42 различни сценария за прекратяване на добива на въглища, като се взети предвид икономическите, социални и екологични фактори. 

Въглищната комисия в Чехия бе създадена през миналата година като консултативен орган към правителството на страната. В съставът й влизат представители на индустрията и науката, а също така еколози. Като възможни срокове за пълен отказ от въглищата са посочени 2033 и 2043 години.

По-рано Карел Хавличек заяви, че Чехия смята да заложи на възобновяемите източници на енергия, за изграждането, на които до 2050 г. ще бъдат заделени 355 млрд. крони или около 15,4 млрд. долара. 

Решение за точната дата за отказа от използването на въглища правителството смята да вземе до края на тази година. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща