Правителството на Чехия взе решение за строителство на нов енергиен блок на АЕЦ "Дуковани"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1010
article picture alt description

Първият нов енергиен блок в Чехия с мощност от 1200 МВт ще бъде построен на АЕЦ „Дуковани“ в югоизточната чат на страната, като ориентировъчната дата за началото на строителството е 2028 – 2030 години, а краят – 2034 – 2035 годите. Решението бе взето в понеделник от правителството на страната. Това съобщи в изявление по държавната телевизия Карел Гавличек, министър на промишлеността и търговията.

Двете съществуващи АЕЦ в Чехия са построени в различно време по съветски проекти. Пуснатата през 2002 г. АЕЦ „Темелин“ е разположена в югозападната част и се състои от два енергийни блока с реактори ВВЕР-1000 с обща мощност от 2160 МВт. По-старата от двете централи АЕЦ „Дуковани е пусната през 1985-1987 години и има четири блока с обща мощност от 2040 МВт. Всяка от атомните централи произвежда една пета от електроенергията в страната. Горивото за двете централи се доставя от руската държавна корпорация „Росатом“.

След дълги дискусии днес правителството най-накрая взе решение за започване на процес по осъществяване на строителство на нови блокове на АЕЦ. Първият блок с мощност от 1200 МВт ще бъде построен на АЕЦ „Дуковани“. Днес бе приета формулата за финансиране на строителството,  а впоследствие предстои съгласуване на проекта в Брюксел. След това ще бъде обявен търг за строителство, началото на което може да се очаква през 2028-2030 години. Пускът на нов блок би могъл да е през 2034-2035 г.“, е казал Гавличек.
По думите му, решение за изграждане на следващи нови блокове на чешките АЕЦ засега не е взето. Стойността на един енергиен блок по думите на министъра ще е над 100 млрд. крони (около 4,5 млрд.долара). Според решението на правителството, инвеститори в нови ядрени източници ще са дъщерните фирми на енергийната компания CEZ - DU II за АЕЦ  "Дуковани" и ETE II за АЕЦ "Темелин", е казал Гавличек.

Както е заявил министъра, при определени обстоятелства компанията CEZ може да даде една от дъщерните си компании на държавата. Освен това между правителството и компанията CEZ ще бъде сключен договор, който ще даде възможност на фирмата да получи кредит за строителството от банка при същите такива изгодни условия, които се предвижат за държавните органи.

За участие в търга за строителство на нови блокове мече са подали заявки 6 компании: „Росатом“, френската EDF, южнокорейската KHNP, китайската China General Nuclear Power, американската Westinghouse, а съвместно желание за участие са заявили френската Areva и японската Mitsubishi Atmea.

Основни критерии при избора на победител в търга ще са: безопасността, цената, технологичните възможности. Ще се отчитат също така  геополитическите моменти, тъй като сключването на договор с конкретна фирма ще означава и сключване на 60-70 годишно партньорство със страната, която представлява, е подчертал още Гавличек.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща