Почти 800 млн. евро събраха за ден за възстановяване на катедралата "Нотр Дам"

Икономика / Свят
Галина Александрова
649
article picture alt description

До момента са събрани 800 милиона евро от частни дарители за възстановяването на покрива и другите унищожени части от "Нотр Дам", предават международните агенции, цитирани от БНР.

"Ще издигнем отново катедралата "Нотр Дам" още по-красива и искам това да стане в следващите 5 години", подчерта президентът Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към французите тази вечер. Макрон благодари на пожарникарите, които потушиха пожара, и на дарителите, които обещаха да финансират реставрацията на храма. В гасенето на пожара участваха няколкостотин огнеборци. С техните усилия бяха спасени голяма част от сградата и намиращите се в нея реликви. 

Експерти предупреждават, че ще са нужни години за реставрирането на емблематичната сграда.

Редица европейски държави, сред които и България, предложиха помощта си. Това направи и руският президент Владимир Путин.

В 18:50 българско време ще забият камбаните на всички френски катедрали - точно два дни след избухването на пожара в катедралата "Нотр Дам". 

Експерти, цитирани от Би Би Си и други медии, са скептични относно срока за реставрация, като прогнозират работата да продължи десетилетия.

От френската прокуратура обявиха, че 50 души ще разследват потушения пожар, като до момента случаят се разглежда като инцидент. Според властите катедралата е била на минути от тотална разруха, като ключови са били смели действия на 400-те пожарникари в рамките на критичен половин час от бедствието. Франс прес описва и жива верига от огнеборци, спасила много от реликвите в катедралата в пика на пожара, с огромен риск за живота им. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща