Построени са 1,2 хил. км от "Северен поток 2"

OMV не смята да напуска "Северен поток 2"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
663
article picture alt description

Nord Stream 2 AG, проектната компания за строителството на газопровода „Северен поток 2“ е положила 1,2 хил. км тръби от газопровода, което е повече от половината от общата дължина, се казва в съобщение на сайта на компанията.

„В съответствие с разрешенията, получени от четирите страни, строителството на газопровода „Северен поток 2“ в Русия, Финландия, Швеция и Германия продължава. Вече са положени над 1200 километра от двете тръби на газопровода – над половината от общата дължина“, се казва в съобщението.

Днес стана ясно, че на 19 юни в Дания ще се проведе обществено обсъждане по отношение на третия маршрут на газопровода „Северен поток 2“. Това също бе съобщено от компанията оператор на проекта. Изслушването е организирано от Датската енергийна агенция, а заинтересованите страни ще могат да зададат въпросите си в град Рьоне, остров Борнхолм.

 

https://www.nord-stream2.com/media-info/news-events/public-consultation-process-for-third-route-begins-in-denmark-126/

 

Австрийската компания OMV не смята да напуска проектът „Северен поток 2“, уверен е президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Днес президентът на Австрия Ван дер Белен и президентът на Русия Владимир Путин проведоха среща в Сочи.

„Мисля, че OMV няма ни най-малко намерение да излиза от проекта „Северен поток 2“, е казал той в отговор на въпрос дали е възможно австрийският концерн да напусне проекта предвид заплахата от нови американски санкции срещу проекта, цитира думите на австрийския президент руската информационна агенция Финмаркет.


„Доколкото ми е известно OMV е готова да работи с нас и в бъдеще, независимо от този опит за недобросъвестна конкуренция“, е отбелязал от своя страна Путин. „Сериозен въпрос, за която и да е страна е каква ще е цената на първичния източник на енергия, колко ще струва. И дали битовите потребители ще се ползват от по-евтини продукти“, е добавил той.

Путин е изразил увереност, че проектът „Северен поток 2“ ще бъде завършен. Той е напомнил, че строящият се едновременно със „Северен поток 2“, „Турски поток“ е вече напълно завършен в морската си част. „Готови сме да осъществим този проект, да стигнем до края. С турците е по-лесно да се работи, отколкото с европейците. Ето, Ердоган реши и го направи, а тук за споразумение са необходими 27 страни. С години дъвчем едно и също и нищо не се случва“, е отбелязал руският президент.


Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща