Полша смята да увеличи стойността на транзита на руски газ

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
262
article picture alt description

Управляващите в Полша изразиха недоволство от цената, която „Газпром“ плаща за транспортирането на газ през територията на страната и заявиха, че ще се стремят към повишаването й след изтичане на настоящия договор. Това съобщава в сряда агенция Bloomberg, позовавайки се на изявление на представителя на правителството на Полша по въпросите за стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски.

По думите му, Полша сега получава 21 млн. злоти (5,4 млн. долара) за транзита на руски газ. Представителят на правителството на Полша добавя, че това плащане е „практически (равно на) нула“.

„Това е въпрос на бизнес, – цитира агенцията думите на Петър Наимски. – Ще се постараем за това, (транзитът на газ) повече да не е безплатен. Наимски заявява също така, че „Газпром“  трябва да плаща за транзита по пазарни цени.

В средата на юни тази година Петър Наимски казваше, че управляващите в Полша след края на договора за транзит на руски газ по газопровода „Ямал – Европа“ през 2020 г. ще продължат да доставят газ на базата на търгове, разчитайки, че „Газпром“ ще прояви интерес към тази инфраструктура, уточнява ТАСС.

От началото на юни компанията Gaz-System, изпълняваща функциите на оператор на полския участък от газопровода “Ямал – Европа“  ще провежда търгове за мощности, след края на договора с „Газпром“ за транзит на газ за Европа. Както напомнят от Gaz-System, на 16 май 2020 г. изтича „историческият договор за транспортиране на газ по ямалския газопровод“. В периода от 17 май до 30 септември 2020 г. компанията ще предложи на търгове съществуващия капацитет по газопровода „Ямал – Европа“ в различни варианти, в това число и тримесечни, месечни и дневни. Търговията на тримесечните продукти е започнала от 5 август 2019 г., след провеждане на търгове за краткосрочни продукти.

Газопроводът „Ямал – Европа“ преминава през територията на четири страни – Русия, Беларус, Полша и Германия. Газопроводът свързва находищата в Западен Сибир с крайните потребители в Западна Европа.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща