Полският министър на климата Михаил Куртика: Енергиен преход без атомна енергия е невъзможен

Енергетика / Свят
3E news
490
article picture alt description

Не е възможно да сме реалисти за енергийния преход без използване на атомната енергия като източник с нулеви емисии. Това заяви министърът по въпросите на климата на Полша Михал Куртика, цитиран от енергийния сайт Biznes Alert.

По отношение на изграждането на АЕЦ в Полша, той каза, че това е „коректно разчитане на бъдещите тенденции“, защото все повече бизнеси и индустрии търсят енергия от източници с нулеви емисии.

Запитан за дискусиите в ЕС за ролята на атомната енергия в устойчивата финансова таксономия на съюза, Куртика коментира, че ако се вземат предвид само фактите,„не би трябвало да има такава дискусия“.

Полша иска да построи между 6и 9 гигавата инсталирани атомни мощности с реактори от поколение „три“ и „три плюс“. Търговската експлоатация на първия енергоблок в страната е планирана за 2033 година.

„Атомната енергия е източник с нулеви емисии и влиянието ѝ върху околната среда е минимално, в сравнение с конвенционалните енергийни източници, но тя предизвиква емоции у нашите западни съседи“, добави той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща