Полската PGNiG ще вложи 1 млрд. долара в създаване на сегмент от възобновяеми източници на енергия

Енергетика / Свят
3E news
1950
article picture alt description

Полската нефтогазова компания PGNiG предвижда да създаде сегмент от възобновяеми източници на енергия, в който ще вложи до 4 млрд. злоти (около 1 млрд. долара), става ясно от съобщение на компанията.

Към края на годината, полската нефтогазова компания ще представи обновена стратегия за цялата група PGNiG. Една от новите стратегически инициативи ще бъде създаването на сегмент от възобновяеми източници на енергия“, се казва в съобщението.

„През последните седмици показахме как смятаме да осъществим напредъка по посока на зелената енергия, представяйки плановете си, свързани с производството и използването на водород и биометан. Днес още повече разкриваме плановете си, показвайки колко важно място е отредено на възобновяемите източници на енергия в обновената стратегия на групата“, заявява Jerzy Kwieciński, President of the PGNiG Management Board в PGNiG. Според него, новото направление, а именно възобновяемите източници ще дадат възможност „не само да се повиши стойността на компанията, да се увеличат и стабилизират приходите й, но и още по-активно да участва в преобразуването в икономика с ниско ниво на емисии и нулево ниво на емисии“.

Отбелязва се, че през следващите няколко години компанията може да изразходва до 4 млрд. злоти за създаването и развитието на сегмента от възобновяеми източници на енергия. „В край на краищата това ще помогне на групата да достигне производствени мощности до 900 МВт, което ще направи PGNiG един от водещите производители на енергия от възобновяеми източници в Полша“, се казва в съобщението.

Вицепрезидентът на PGNiG Arkadiusz Sekściński, (Vice President of the PGNiG Management Board, Development )  от своя страна пояснява, че при  строителството и развитието на сегмента от ВЕИ компанията се интересува преди всичко от вятърните и фотоволтаични проекти. „Тези технологии предлагат най-добър инвестиционен потенциал. Предвид нашите инвестиционни възможности, най-привлекателни за нас са проекти, които вече съществуват или са на определен етап от разработка. Такива проекти на пазара има достатъчно“, подчертава той.

„Заедно с това ние също смятаме да развиваме собствени проекти в тази област, например фотоволтаични проекти на участъци и територии, собственост на PGNiG Group”, добавя той.

Вицепрезидентът по финансовите въпроси на компанията Przemysław Wacławski, от своя страна също заявява, че компанията смята да придобие както съществуващи, така и да създаде нови мощности за производство на енергия от възобновяеми източници. Ще изследваме ВЕИ-пазара и ще търсим инвестиции, които да ни осигурят адекватна норма на печалба и стабилен паричен поток. Ще инициираме нови инициативи, както и купуване на съществуващи проекти на пазара“, заявява той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща