Повишаването на глобалната температура може да се отрази на производството на електроенергия от слънчевите батерии

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
402
article picture alt description

Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) са проучили възможните негативни последствия от повишаването на глобалната температура върху работата на слънчевите модули. В разработката си те са стигнали до извода че силициевите слънчеви батерии могат да губят средно около 0,45 процента от мощностите си с всеки градус от глобалното повишаване на температурата. 

Изчисленията са направени на базата на сценария Representative Concentration Pathway (RCP) на междуправителствената група от експерти към ООН за измененията в климата. Той предвижда изхвърлянията на СО2 през 2040 г. да достигнат своя пик , както и повишаване на средната глобална температура с 1,8 градуса по Келвин през 2100 г.

Въпреки че производителността на слънчевите модули ще се понижава навсякъде при повишаването на температурата, според изследването, южните региони на САЩ, южната част на Африка и Централна Азия ще пострадат най-много. „Прогнозираме средно намаляване на годишното производство с 15 киловатчаса на киловат установена мощност, а в някои райони до 50 киловатчаса на киловат“, смятат учените от Масачузетския институт.

Глобалното затопляне ще повлияе обаче на различните слънчеви модули различно. Една от характеристиките на слънчевите батерии е температурния коефициент на слънчевия модул. Той показва с колко процента ще се понижи мощността при повишаване на температурата с един градус по Целзий. Колкото по-малък е температурния коефициент, толкова по добре. Някои от слънчевите батерии са по-устойчиви към високите температури – при тях ниският температурен коефициент е на максимална изходна мощност.

https://arxiv.org/abs/1908.00622

Други автори обаче коментират, че повишаването на глобалните температури няма да повлияе толкова значително върху производството на електроенергията от слънчевите батерии. Те коментират, че високоефективните слънчеви модули са изключително устойчиви към температурните промени. Освен това, припомнят те – технологиите се развиват непрекъснато и стават все по-ефективни.

Разбира се, не трябва да се забравя, че това е само начално проучване. Самият факт, че въпросът вече се поставя, означава, че учените вече са няколко хода напред.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща