Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“достигна близо до Певек

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
206
article picture alt description

Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, който на 23 август пое от Мурманск, съпроводен от ледоразбивача „Диксън“ и два буксира, пристигна близо до руския град Певек. От началото на буксира той премина 2640 мили (4888 км).

В момента „Академик Ломоносов“ се намира на котвена стоянка на няколкостотин метра от бреговата линия. Представители на плаващия енергоблок, заедно с капитана на пристанището в Певек, разработват план за швартоване (маневра, в резултат на която корабът се приближава към кея и се закрепва към него).

„В процеса на транспортирането, плаващият енергоблок за пореден път доказа изключителните си мореплавателни качества. В момента, заедно с администрацията на пристанището, подготвяме швартоването. Заради особеностите на пристанището, новия кей и големите размери на енергоблока, това не е лека задача. Трябва да се предвидят всички тънкости. В близките дни планът ще бъде подготвен и до края на седмицата „Академик Ломоносов“ ще застане на постоянното си място на базиране“, заяви Виталий Трутнев, директор в Концерн „Росенергоатом“ по изграждане и експлоатация на ПАТЕЦ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща