Петролът стартира с понижение

Енергетика / Свят
3E news
261
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се понижават слабо по време на сутрешната търговия. От началото на седмицата двата сорта поскъпват иначе с около четири процента.

Въпреки слабия спад напрежението на пазара се запазва, а според наблюдателите ралито все още среща добра подкрепа. Експертите от  Commerzbank очакват, че изнервената ситуация във връзка с доставките на петрол на световния пазар ще се запази поне до края на годината и независимо от ангажиментите на ОПЕК+ за увеличаване на производството, информира The Wall Street Journal. Според тях цената на сорт Brent към края на годината ще е в диапазона от около 75 долара за барел, а през следващата година ще спадне до 70 долара за барел.

Междувременно възстановяването на добива в Мексиканския залив все още тече много бавно. По данни на Бюрото по въпросите на сигурността и екоконтрола на САЩ към настоящи ямомент възстановяването на мощностите е от порядъка на 28 %.

Ноемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures поевтинява с 0,26 долара или с 0,34 % до 75,41 долара за барел. В четвъртък цената по договорите се увеличи с 0,21 долара или с 0,3 % и при затварянето бе на ниво от 75,67 долара за барел, което е и най-високата цена от края на месец юли.

Котировката на фючърсите за петрола сорт WTI на NYMEX за ноември спада с 0,24 долара или с 0,33 % - до 72,37 долара за барел.

Наблюдателите определят настоящата промяна в стойността на петрола е в рамките на корекция.

В крайна сметка данните сочат, че поскъпването при Brent е 3,7 %, а при WTI – 4 %.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща