Петролът стартира с понижение на цените

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
199
article picture alt description

Цените на петрола се понижават за четвърта поредна сесия, което се дължи на продължаващото влошаване на търговските отношения между САЩ и Китай.

Както вече бе съобщено в отговор на действията на Вашингтон, управляващите в Китай взеха решение за въвеждане на допълнителни мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара годишно. Митата ще бъдат въведени на два етапа – от 1 септември и от 15 декември 2019 г.

Освен това Китай ще въведе и мито от 5 % върху вноса на петрол от Съединените Щати още от следващия месец. Тарифи върху петрола се въвеждат за пръв път. Сега Китай е деветият по големина купувач на американски петрол. Към средата на миналата година китайската страна пък бе най-големият вносител-

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в отговор заяви, че действащите мита върху китайските стоки на стойност от 250 млрд. долара ще бъдат повишени от 25 % до 30 % от 1 октомври. Новото мито върху стоки на стойност от 300 млрд. долара,  които се планира да бъдат въведени от 1 септември ще е не 10 %, а 15 %. Освен това Тръмп призова американските компании да изведат производството си от Китай.

Наблюдателите коментират, че световната търговска система на практика е затънала в анархия и ще са необходими твърде много усилия за излизане от тази ситуация.

Октомврийският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон тази сутрин стартират с понижение от 0,54 долара или 0,91 % - до 58,80 долара за барел. При търговията в петък цената спадна с 0,58 долара или 0,97 % и при затварянето бе 59,34 долара за барел.

Стойността на фючърса за петрола сорт WTI за октомври в рамките на търговията на борсата в Ню Йорк NYMEX спада с 0,58 долара или 1,97 % до 53,59 долара за барел. При предишната търговия WTI се понижи с 1,18 долара или 2,13 % - до 54,17 долара за барел. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща