Петролът стартира с повишение, Brent се търгува над 72 долара за барел

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
567
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в четвъртък сутринта нарастват, като наблюдателите на пазара отдават това на засилените геополитически рискове в Близкия Изток, което в частност може да се отрази негативна на добива на петрол.

Фючърсът за юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон тази сутрин се повишава с 0,52 % до 72,14 долара за барел. В сряда договорите се увеличиха с 0,53 долара или 0,74 % - до 71,77 долара за барел.

Договорът за юли за петрола сорт WTI на NYMEX нараства с 0,55 % - до 62,35 долара за барел. При предишната търговия, договорът поскъпна с 0,24 долара или с 0,39 % - до 62,02 долара за барел.

Инвеститорите продължават да следят внимателно ситуацията около Саудитска Арабия след атаката на дронове и върху тръбопровод в страната. Във вторник управляващите съобщиха за нападение на нефтопровода „Изток-Запад“.

Във фокуса на вниманието остава и предстоящото поредно заседание на комисията за мониторинг към ОПЕК +, което трябва да се проведе на 19 май, а преди това – на 17 май е заседанието на техническата мониторингова комисия на ОПЕК+. През юни във Виена ще се състои срещата на ниво министри на страните от ОПЕК и извън картела, за да се реши бъдещето на споразумението по ограничаване на добива на петрол.

Играчите на пазара оценяват и данните за запасите от петрол в САЩ.  EIA съобщи по-рано, че търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица са се увеличили с 5431 хил. барела – до 472,035 млн. барела, Резервите от бензин са спаднали с 1123 хил. барела и са от порядъка на 225,024 млн. барела, а запасите от дестилати са се увеличили с 84 хил. барела, достигайки до 125,647 млн. барела.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща