Петролът сорт Brent достигна 73,9 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
262
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се повишават с над един процент по време на търговията във вторник и са на най-високото ниво за повече от две години на фона на намаляване на перспективите за постигане  на споразумение по иранската ядрена програма в близко бъдеще.

Петролният пазар от април до юни тази година е нараснал с над 20 % в резултат на перспективите за възстановяване на търсенето на горива през второто полугодие на 2021 година. 

Котировката на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures  нарастват до 73,94 долара за барел  към момента на публикуване на информацията. Това е повишение  с 1,08 долара, или с 1,48 % спрямо цената при затварянето на предишната сесия и най-високото ниво от две години.  
Фючърсите за юли за петрола сорт WTI (NYMEX) достигат до 72,07 долара за барел, което е повишение с 1,19 долара или с 1,68 % в сравнение с цената при затварянето на предходната сесия, което е най-високото ниво от октомври 2018 година. 

Преговорите по иранската ядрена програма едва ли ще завършат до изборите в Иран, планирани за 18 юни, според S&P Global Platts, позовавайки се на изявление на министъра на външните работи на страната Абас Арагчи. Междувременно, анализаторите на ING прогнозират, че Иран ще увеличи доставките от настоящите 2,4 млн. барела на ден до 2,6 млн. барела на ден през третото тримесечие и до 3 млн. барела на ден през четвъртото. Ако обаче преговорите по иранската ядрена сделка се разтегнат във времето през второто полугодие, то тези доставки ще останат под въпрос.

Анализаторите отбелязват, че ако Иран не възстанови експорта в скоро време, на страните от ОПЕК+ ще се наложи да увеличат производството, за да задоволят очакваното търсене. Пазарът ще бъде в очакване и на техническата среща между представителите на ОПЕК и ОПЕК+ , което ще се състои на 17 юни. Заседанието на техническата комисия (JTC) ще се състои на 29 юни, а на министрите от мониторинговата комисия (JMMC) на 29 юни. Няколко дни по-късно ще се проведе и срещата на министрите на ОПЕК, както и на министрите от ОПЕК+.

В преддверието на тези регулярни заседания във вторник стартира среща на съвета на икономическата комисия на ОПЕК, която се провежда два пъти в годината преди конференцията на ОПЕК. В разстояние на два дни членовете на съвета ще направят преглед на световния пазар на петрол и на световната икономика като цяло, а също така ще обсъдят ключови теми, отнасящи се до енергийния сектор, например инвестициите, очакваното възстановяване, а също така и краткосрочните и дългосрочните перспективи пред добива на нефт. 

В същото време Агенцията за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA) повиши прогнозата си за добив на трудноизвлекаемият нефт през юни тази година с 32 хил. барела на ден дневно - със 7,765 млн. барела на ден спрямо очакваните по-рано 7,707 млн. барела на ден. През юли EIA очаква увеличаване на производството на петрол до 7,803 млн. барела на ден. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща