Петролът се търгува без съществени изменения

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
359
article picture alt description

Цените на петрола в понеделник са стабилни, като търговците следят за ситуацията около Иран, който в неделя официално съобщи, че започва обогатяване на уран над уговореното ниво, посочено в съвместния цялостен план за действие - 3,67 %.

Експертите се опасяват, че ескалацията на напрежението около Иран ще създаде проблеми за доставките на петрол от Близкия Изток. В същото време се запазват и съмненията, че глобалното търсене на петрол ще расте, предвид липсата на споразумение между САЩ и Китай а също така и заради сигналите за намаляването на темповете на подем на световната икономика.
В подкрепа на цените на петрола, според експертите са опасенията за засилването на конфликта в Близкия Изток. Докато европейските страни призоваха Иран да не предприема стъпки за отказ от цялостния план за ядрената сделка, САЩ заплашиха страната с нови санкции.

Стойността на септемврийския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 64,22 долара за барел, което е с 0,1 долар или 0,22 % под цената при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в петък договорът бе 64,23 долара за барел, като се увеличи с 1,47 %.
Фючърсът за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поевтинява с 0,02 долара – до 57,49 долара за барел. На предишната сесия договорът се увеличи с 0,3 % - до 57,51 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща