Петролът се повишава

Енергетика / Свят
3E news
327
article picture alt description

Цената на двата основни сорта петрол в петък завършва с ръст, сочат данните от търговията.

Фючърсите за юни за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures нарастват с 2,12 долара или с 3,38 % до 64,86 долара за барел.

Майските фючърси за петрола сорт WTI на NYMEX са на ниво от 61,45 долара за барел, или с 2,29 долара (3,87 %) над нивото при затваряне на предишната сесия.

Пазарът продължава да е под влияние на срещата на министрите от ОПЕК+ и ситуацията, свързана с разпространението и влиянието на коронавируса.

На онлайн срещата си в четвъртък министрите на страните износителки на петрол в четвъртък взеха решение, което експертите определят отново като неочаквано – за повишение на производството с 2,1 млн. барела на ден до август. Очакването е това решение да осигури възможност да се избегнат пиковите нива, отбелязват експертите.

Прогнозата за търсенето на петрол през 2021 година бе намалена от 5,9 млн. до 5,6 млн. барела на ден. Влошена бе и оценката за дефицит през тази година – от 1,2 млн. до 0,8 млн. барела на ден. От ОПЕК+ се опасяват, че новите ограничителни мерки във връзка с пандемията ще се отразят на темповете на потребление през предстоящия летен сезон и няма да отговарят на предварителните очаквания.

Министрите на страните от ОПЕК+ в четвъртък на 15-то си заседание взеха решение за увеличение на настоящото ниво на добив през месец май с 350 хил. барела на ден, през юни – с 350 хил. барела на ден, през юли – с 450 хил. барела на ден.

Според източници, ОПЕК+ изхожда от най-вероятния сценарий, че търсенето през следващите месеци вероятно ще продължи да се възстановява, макар и бавно.

Според EIA, през следващите три месеца търсенето може да се увеличи с 2 млн. барела на ден. Това отговаря на допълнителните количества, които ОПЕК+ смята да активира.

По отношение на цените експертите очакват, че волативността ще се запази, а петролът ще остане да се търгува в диапазона от 50 – 60 долара за барел.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща