Петролът се върна към ръст след спад в рамките на корекция по-рано

Енергетика / Свят
3E news
326
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се върнаха към ръст, след като по-рано през деня спаднаха.

Цената на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повишават с 0,26 долара или с 0,39 % до 66,84 долара за барел.

Фючърсите за месец май за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) са на ниво от 63,33 долара за барел, нараствайки с 0,18 долара или с 0,29 процента.

Ден по-рано цените на петрола се повишиха с рамките на 5 процента, което пък доведе до спад в рамките на корекция по-рано в четвъртък.

Оптимизмът на търговците както е преди се дължи на преценката на баланса за търсенето и предложенията на пазара на петрол.

Двата договора завършиха търговията в сряда на най-високото ниво от 17 март, отбелязват от MarketWatch. В подкрепа на пазара се оказа прогнозата на Международната агенция по енергетика за търсенето на петрол, както и данните за нивото на запасите от горива в САЩ.

МАЕ повиши в сряда прогнозата за световното търсене на петрол през 2021 г. с 230 хил. барела на ден, позовавайки се на подобрените перспективи за икономиката. Търсенето на петрол, според МАЕ през 2021 г. ще достигне 96,7 млн. барела на ден, което е с 5,7 млн. барела на ден повече от 2020 г.  Силната статистика на САЩ, сочеща ръст на икономиката и в частност за продажбите на дребно с 9,8 % в сравнение с февруари, също е в подкрепа на позитивните настроения на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща