Петролът продължава да поскъпва, Brent се търгува над 75 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
279
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се повишават като след публикуването на данните за нивото на запасите от горива в САЩ ускориха ръст и Brent достигна почти до 76 долара за барел за пръв път от октомври 2018 година. Впоследствие пазарът се успокои, но и при двата сорта се отчита ръст.

Августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повишават до 75, 35 долара за барел – плюс 0,56 долара или 0,75 %. По-рано в рамките на търговията Brent достигна до 75,95 долара за барел.

Фючърсите за август за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) са на ниво от 73,23 долара за барел, увеличавайки се с 0,32 долара или с 0,44 % спрямо цената при затварянето на предишната сесия. В рамките на търговията по-рано WTI достигна до 74,2 долара за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са спаднали със 7614 хил. барела – до 459,06 млн. барела, сочат данните от седмичния отчет на министерство на енергетиката на САЩ. Резервите от бензин са се понижили с 2930 хил. барела – до 240,05 млн. барела. Запасите от дестилати са нараснали с 1754 хил. барела, достигайки 137,945 млн. барела.

Междувременно по-рано Dow Jones, позовавайки се на източници съобщи, че страните от ОПЕК+ обсъждат възможността за отпускане на ограниченията за добив на нефт през август с 500 хил. барела на ден. Според източниците, представителите на държавите, добиващи нефт смятат на срещата на 1 юли да започнат обсъждане на последващите стъпки.

Страните от ОПЕК+ се отнасят внимателно към увеличаването на добива, смятайки, че перспективите за търсенето на петрол остава несигурно, предвид неравномерното възстановяване на икономиките от различните страни, отбелязват източниците.

Според тях ОПЕК+ обсъждат и възможността за ежемесечно увеличаване на добива с 500 хил. барела на ден след август. Този сценарий обаче засега се обсъжда неофициално.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща