Петролът поскъпва с над 4,5 процента

Енергетика / Свят
3E news
360
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрола растат с над 4,5 % в сряда след данните за нивото на запасите от горива в САЩ, а също така и подобряването на прогнозата за световното търсене на петрол през тази година.

Търговските резерви от нефт в САЩ през миналата седмица са спаднали с 5,89 млн. барела, сочат данните от седмичния отчет на министерство на енергетиката на САЩ. Стоковите запаси от бензин са се увеличили с 309 хил. барела, а търговските резерви от дестилати са се понижили с 2,08 млн. барела.

Стойността на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures нараства с 3,01 долара за барел или с 4,73 % спрямо цената при затварянето на предишната сесия.

Цената на фючърсите за месец май за петрола сорт WTI на нюйоркската борса се увеличава с 5,05 % или с 3,04 долара – до 63,22 долара за барел.

Американският институт за петрол (API) във вторник съобщи, че резервите от петрол в САЩ за седмицата, завършваща на 9 април са спаднали с 3,61 млн. барела. По данни на АPI резервите от бензин в страната са се увеличили с 5,6 млн. барела, а на дестилати са спаднали с 3 млн. барела.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 година с 231 хил. барела на ден. Търсенето на петрол през 2021 година, според МАЕ ще достигне 96,7 млн. барела на ден, което е с 5,7 млн. барела на ден повече от 2020 година.

По-рано  и ОПЕК подобри прогнозата си за потреблението на нефт през 2021 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща