Петролът поскъпва с 10 % след нападения на петролни обекти в Саудитска Арабия

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
206
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник сутринта стартират със скок от 10 % , което се дължи на атаката с дрон върху инфраструктурата на нефтогазовата компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco.

Цената на ноемврийския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures нараства с 9,98 % в сравнение с нивото от предишната сесия или с 6,01 долара - до 66,23 долара за барел. Според данните от търговията на 13 септември, пир ноемврийския договор бе регистрирано  понижение от 0,16 долара или 0,26 % - до 60,22 долара за барел.

Стойността на фючърса за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се увеличава с 8,82 % или с 4,84 долара - до 59,69 долара за барел. В петък петролът сорт WTI поевтиня с 0,24 долара – до 54,85 долара за барел.

Котировките на петрола са на най-високото си ниво от април-май тази година, като най-високите котировки в рамките на търговията достигнаха до ръст и от 11-12 %, а при отварянето на борсата - с 19 %, отбелязват наблюдателите на пазара. При предишната сесия през миналата седмица спадът бе над 2 %.

Най-големият експортьор и един от трите най-големи производители на петрол в Саудитска Арабия след атаката в събота върху петролните й обекти намали производството почти двойно – с 5,7 млн. барела на ден при обичайно ниво от около 9,8 млн. барела. В понеделник се очаква да се възстанови производството на още 2 млн. барела на ден.

Йеменските бунтовници, срещу които воюва арабската коалиция начело със Саудитска Арабия заявява, че атаката с дронове е извършена от тях.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна даде разрешения за изваждане на резерви от петролния резерв на САЩ в случай на необходимост. Международната агенция по енергетика след атаките също коментира, че към настоящия момент ще бъде добре петролният пазар да се обезпечи със запаси.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща