Петролът поскъпва незначително

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
204
article picture alt description

Цените на петрола се повишават незначително по време на азиатската търговия в петък, като наблюдателите отбелязват, че спадът от началото на тази седмица може да се окаже рекордно за последните два месеца, поради опасенията за формиране на излишъци от горива на пазара.

Ноемврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин стартира с незначително увеличение от 0,05 долара или 0,08 % - до 60,43 долара за барел. По време на търговията в четвъртък цената се понижи с 0,43 долара или с 0,71 % - до 60,38 долара за барел.

Стойността на фючърса за петрола сорт WTI на NYMEX за октомври се увеличава с 0,06 долара или 0,11% - до 55,15 долара за барел. При предишната сесия WTI поевтиня с 0,66 долара или 1,18 % и при затварянето достигна 55,09 долара за барел.

От началото на седмицата цената на WTI намалява с 2,7 %, а при Brent поевтиняването е от порядъка на 2,1 %.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди в докладът си, огласен по-рано през тази седмица за предстоящо скорошно увеличение на предложенията от горива от страна на държавите, които не членуват в ОПЕК, както и за връщането на опасността от формиране на големи излишъци от петрол на пазара.

Според оценката на ОПЕК, световното потребление на петрол през 2019 г. ще се увеличи с 1,02 млн. барела на ден в сравнение с 2018 г. - до 99,84 млн. барела на ден. През 2020 г. се очаква повишение на търсенето с 1,08 млн. барела на ден. Прогнозата за 2019 г. и 2020 г. са леко понижени.

Представителите на ОПЕК+ в рамките на заседанието на министерската мониторингова комисия от своя страна изразиха опасения от забавянето на ръста на световната икономика.

Експертите обаче са категорични, че прогнозите по отношение на търсенето на петрол изобщо не са оптимистични, а това тепърва ще се отрази на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща